maandag 27 oktober 2014

zondag 27 oktober en maandag 28 oktober

Gisteren, zondag, vertrokken we na het bezoek aan de supermarkt met de taxi naar Quichinche omdat de zoon van Monica daar had gelogeerd. Wij dachten echter dat we op een speciale plaats zouden lunchen. We reden echter niet naar het huis maar naar een veld waar een paardenrace plaatsvond. Na 10 minuten vertrokken we met de bus terug naar Otavalo om daar in een restaurant te gaan eten. Als we zeggen dat de plannen voor zondag 5 keer gewijzigd werden, overdrijven we niet. Het was voor ons op zijn minst een beetje verwarrend maar we genoten er wel van!

Na de lunch wandelden we met Monica nog even op de markt terwijl Pato en Steven (hun zoon) naar huis gingen met de taxi.  Terug thuis brachten zij Steven naar de bushalte. Hij vertrok naar zijn 'kot' op 5 uur rijden van hier. Toen zij terug thuis kwamen vertrokken we wederom met de taxi naar Quichinche. De taxi kost hier $1 in de stad, maar naar Quichinche steeds $3. 
We dronken er met een heel deel van de familie koffie die gemaakt was van eigen geteelde bonen om nadien (weeral) naar de dorpsfestiviteiten te gaan kijken/luisteren. Een groep Afro-Ecuatorianen traden er op. Gelukkig vertrokken we op tijd naar huis met de schoonbroer van Monica. Ook nu zaten we met 7 in een auto. Lekker warm! 

Vandaag, maandag, liep de wekker weer om 6.00 u af. We worden dat wel gewoon. Als ontbijt eten we hier meestal omelet met brood en drinken we zelfgemaakte fruitsap (jugo). Ook nu stond de taxi weer paraat om ons naar de school te brengen. De leerkrachten gingen vergaderen. Wij vinden het gek dat ze dit doen terwijl de leerlingen alleen in de klas zitten. Creatief als we zijn :), stapten we bij de jongste leerlingen binnen en leerden hen een liedje in het Nederlands, deden we pictionary en 'galgje' in het Spaans, vouwden we hoedjes en bootjes van papier. Na een half uur kwamen de leerkrachten terug.
Op maandagmorgen zingen ze altijd de hymne op een plechtige manier met de hand op de borst. Hier kennen ze hun volkslied goed! 
Tijd om nog een keer de parade te oefenen. Er moest nog gezocht worden naar een nieuwe vlag zodat het toch wel even duurde voor we vertrokken. Zoals we reeds vertelden, is het juist stappen blijkbaar heel belangrijk: izquirda, dos, tres, quatro, izquirda, dos, tres, quatro, ... . Blokje rond onder een stralend zonnetje. 
De klas van Norma en Alesandra oefenden een dansje. Ook wij deden vrolijk mee. 
Oef... daarna eindelijk tijd om onze spelletjes rond de kinderrechten te presenteren. Onze scholenband werkt dit schooljaar rond de kinderrechten. Daarom maakten wij een memory, een woordzoeker, puzzels, een ganzenbord, ... om samen deze rechten te verkennen. De kinderen hier waren heel enthousiast over ons zelfgemaakte materiaal. Zelfs toen de speeltijd (= eten: fruitsalade met een graanreep) begon, wilden ze niet stoppen. 
Na het eten (rond 11.00 u) wederom tanden poetsen en dan spelen. We werden bestormd om nog meer hoedjes, bootjes en vliegertjes te vouwen. Het recht op spel kennen ze hier wel :). Om half 12 zijn we samen met Leon bij Teresa gaan helpen in de kleuterklas. We schilderden voorgedrukte tomaten rood met onze vingers. Om 12.00 u vertrok Teresa (haar zieke moeder moest naar de dokter) en bleven wij tot onze verbazing alleen met de kinderen in het klasje. Maar voor ons geen probleem! 

De kinderen werden weer één voor één afgehaald. Tijdens het wachten speelden we met hen en merken we dat ze letterlijk aan ons 'hangen'. Ze vinden het geweldig om met ons te spelen. Vermoeiend maar leuk!

Tegen half 2 kwam Pato ons halen om naar Quichinche te rijden. Deze keer pasten wel 8 mensen in de auto. Meer kan echt niet :). Daar mochten we Mariela (nichtje van Monica en Teresa) helpen met een 'ensalada' die zeer lekker smaakte. 

Deze namiddag bezochten we met Teresa een museum over de geschiedenis van het textiel maken. We dronken verder ook nog een lekkere koffie om nadien terug naar huis te gaan.
Het weer vandaag viel goed mee. Zonnig met af en toe een spatje regen. Hier kunnen we wel mee leven! 

Er werd ons al het één en ander verteld over de planning van morgen maar ja... we gaan niet op de zaken vooruit lopen. We zien wel!
We wensen juf Nicole en juf Noor een goede reis toe en zullen hen woensdag verwelkomen op school. Geen opmerkingen:

Een reactie posten